Mijn ode aan Vegan east!

Joehoe, wat werd ik afgeleid afgelopen dinsdag. De dag dat het kookboek Vegan East het licht zou zien. Een boek vol heerlijke plantaardige recepten uit de Oosterse keuken. Ja, denk je, en dan. Nou dat prachtige boek is bedacht en ontwikkeld door mijn dochter Milou. Dus dat. Zo trots. Maanden met elkaar naar toegeleefd. Wat een drive. Zelden zo een combinatie gezien van creativiteit en volharding. De foto’s die bij de recepten staan, hoe zal ik het zeggen: een mengeling van absolute liefde voor de oosterse keuken en tovenarij. Van haar hand. Te gaaf!

“Ik ben zelf geen veganist. Maar wel een flexitarier. “

Waarom dit kookboek. Waarom oosterse plantaardige gerechten. Lees haar voorwoord gauw. De auteur legt het haarfijn en heul aansprekend uit. Ik kan dat niet evenaren. Ik zou haar te kort doen. Mijn gekrabbel zou een zwak aftreksel worden. Ik verraad al wel: de andijvie stamppot van haar mams bracht de inspiratie geenszins. Tsja.

Waar ik het meest trots op ben? De ideologie die het boek uitstraalt. Ergens voor durven staan. Moedig. Vegan zijn of eten betekent iets. Oergeestig hoe zij zelf de uit de grond gestoken wortel aanhaalt. Het beeld dat je als veganist daar de hele dag op knauwt. Hilarisch. Nope, het zegt iets over een visie op onze samenleving: de natuur, het milieu, dierenwelzijn en de kwesties binnen de vleesindustrie. Ingewikkelde items en voorlopig nog volop in de dialoog. Op zoek naar een gedragen “Common ground”. Maar het zegt niets over dat je niet meer lekker en gezond mag en kan eten. Integendeel zelfs. Dat rechtvaardigt mijn ode aan Vegan East.

Natuurlijk heb ik al veel  recepten mogen proeven. Ook ik mocht eerder een recept testen. Voor mij hadden ze een relatief eenvoudige uitgekozen. Doe jij die maar. Aan de slag, wel met mijn man in mijn kielzog. Kan ze dat wel? Ha! Lees het voorwoord, dan snap je mijn achterstand in deze. Alle recepten echter, zijn oosterse pareltjes. 

Ik ben zelf geen veganist. Maar wel een flexitarier. Bewuster omgaan met het eten van vlees is een proces. Een uitdaging. Ik zou nooit: je moet… zeggen, dat past niet bij mijn liberale hart en mijn ideologie. Maar dit kookboek, Vegan east, maakt je keuzes wel makkelijker.

Afgelopen dinsdag was mijn concentratie vermogen nul. Eindelijk hoorde ik de klap op de deurmat. Daar lag ie.

Heel knap gedaan!

Warme groet

Leave a comment