Dromenvangers, “wake up”!

Het was voor Corona al een heftige opgave. Er zijn maar weinig organisaties die een gedegen strategische visie doorvertalen naar een meerjarenplan. Bijvoorbeeld op het gebied van personeelsplanning. Altijd al speelde onzekere en onvoorspelbare factoren een rol. Ok, er zijn wat houvasten. Denk bijvoorbeeld aan de vergrijzing van je personeelsbestand en de verregaande technologische ontwikkelingen. Beschikbare financiële middelen, althans als houvast feitelijk alweer discutabel. Ons brein kan dat alles nog wel vatten. Een heldere analyse over het ontstane gat van wat je aan expertise en competenties in huis hebt en in de toekomst nodig is, blijft een complexe materie. We hoppen van event naar event. We raken het zicht kwijt en missen niet zelden de kern van het bestaansrecht. Dilemma’s blokkeren ons strategisch denken.

Die ongrijpbare stip aan de horizon even te laten. In het hier en nu durven schakelen. Samen!

Daar komt nog bij dat de wetenschap aangeeft dat onze hersenen weinig kunnen met die stip op de horizon. Het is vaak zo abstract, dat menigeen afhaakt. Je wentelt je, veelal onbewust, in een stuk onvermogen. Een glazen bol! We wrijven erover, hopen op veelal uitblijvende aansprekende voorspellingen.

Nu, in Corona tijd wordt het nog meer lastig. Teveel onzekerheden en teveel variabelen komen op ons pad. Zorgelijk. Zeker! Denk maar eens aan de wijze van (samen) werken. De digitale wereld dendert voort. Vooral nu. Het hybride werken zal haar opmars maken. Hebben we al een visie hoe hier mee op te gaan? Hoe gaan we dat blijvend faciliteren? Wat zegt dat over je personeelsbestand? Over leidinggeven, over besturen? Het behoud van werkplezier, groei en bloei mag nooit ontbreken. Wat maakt onze organisatie nu onderscheidend in barre tijden? Enfin, uitdagingen ten over. Al te vaak nog een black box.

Ik denk dat we meer dan ooit betekenis kunnen geven aan het zijn van een wendbare organisatie. Zowel strategisch als operationeel. Die ongrijpbare stip aan de horizon even te laten. In het hier en nu durven schakelen. Samen!

Benoem voortdurend de kansen en bedreigingen en handel daarnaar. Wees alert en vooral flexibel. Luister naar elkaars visies. Ook vanuit de werkvloer. Daar vind je de antwoorden. Wat gaat goed, wat moet beter. Dromenvangers, ver weg van de realiteit, vangen bot. Wake up!

Ontwikkel op maat, met elkaar, op plekken in de organisatie die er op dat moment toedoen. Een continue proces!

Warme groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *