Zoek en Gij zult vinden!

De stap van Padvinder naar Consultant lijkt niet zo groot! 

Mijn twee oudere zussen waren echt jarenlang actief bij de padvinderij. Leuk weetje, voor wat het waard is. En nu maar hopen dat je na deze opening niet afhaakt.  

Tegenwoordig heet je Scout, het Engelse woord voor verkenner. Mijn moeder dacht destijds, dat ik dat ook top zou vinden. Ik kan mij niet herinneren dat we daar over gesproken hadden. Zij bracht mij op een goede zaterdagochtend naar een treurig buurthuis, ergens in Hilversum, een samenzijn voor de Kabouters. Veel plezier, gaf zij aan en fietste terug naar haar bezigheden. 

Het is eeuwen geleden, maar ik weet nog precies dat ik als kind snel aanvoelde dat deze Happinez niet voor mij was weggelegd. Ik ontsnapte en liep het hele end terug naar huis, waarbij ik ondertussen het vreemde, blijkbaar noodzakelijke sjaaltje, al liet verdwijnen in een afvalbak. De verbazing was groot, toen ik de keukendeur opendeed en binnenstapte. Ik kan mij absoluut niet meer herinneren of er toen een opvoedkundig gesprek volgde. Wat ik wel weet is dat mijn carrière als padvinder vroegtijdig tot een einde kwam. 

Waarom ik nu start met deze alinea lijkt misschien wat ver gezocht, maar ik maakte laatst toch de link tussen die Padvinder en het instrument van een verkenningssessie tijdens mijn Consultancy werkzaamheden. Het brein is soms onvoorstelbaar creatief en fantasierijk, zo blijkt. Ik laat dat ook lekker toe. Mooi bruggetje naar mijn boodschap. 

Niet zelden krijg je een offerte-aanvraag die naast het mooie daarvan, vraagt om een nadere analyse. Wat wordt er precies bedoeld met de uitvraag en waar kun je zo goed mogelijk aanhaken op de wens en behoefte van de beoogde opdrachtgever? In plaats van te gaan raden en op die basis te gaan schrijven, is een moment van een pas op de plaats in de vorm van een verkenningssessie, een prachtig instrument om elkaar beter te leren kennen en elkaar tegemoet te komen. De essentie van de uitvraag met elkaar te ontrafelen. 

Het kan dus een belangrijke tussenstap zijn en vaak is dat voor partijen zeer verhelderend. Aan de hand van een aantal ter zake doende vragen en een bijpassende dialoog, kom je al snel tot de kern van het vraagstuk en ziet de opzet van de offerte op maat het licht. Ik ben een voorstander van deze verkenningssessies. 

Misschien vinden jullie de vergelijking nog steeds een beetje ver gezocht. Maar waar de Scout toch met enige regelmaat de natuur verkent, knooppunten markeert en overlevingskansen in kaart brengt, zoekt de Consultant haar of zijn weg tussen al die bomen in het bos. Waar zien we gezamenlijk het pad van A naar B, zonder onnodige dwalingen. De juiste analyse over de uitvraag kan dan snel worden omgezet naar de gewenste kwaliteit en gevraagde expertise, verpakt in een aansprekende aanbieding naar de opdrachtgever. 

Of ik zonder dat ik het weet toch de stap van Kabouter naar Akela heb afgelegd, blijft nu wat onderbelicht. Maar wat ik wel weet, is dat ik het heerlijk vind de match te vinden en de opdrachtgever zo goed mogelijk te kunnen adviseren. With love and dedication! 

Ik wens jullie een prachtig 2024 toe! 

Warme groet Annemarie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *