De bel in de hal

Ruim zes jaar ben ik Gemeenteraadslid voor de VVD in Huizen. Een maatschappelijke plicht, een roeping? Dat klinkt zwaar. De waarheid ligt, denk ik, ergens in het midden. Destijds zeker voor mij een bewust gekozen persoonlijke stap. De wet schrijft voor dat het je hoofdfunctie is. Afgezien van het feit dat ik vele uurtjes besteed aan het Raadslidmaatschap, ben ik in het echte leven natuurlijk meer uurtjes kwijt aan mijn andere professie, namelijk die van Organisatieadviseur. Wat maakt dat je het volhoud om na een drukke dag, in veelal de avonduren, aan te schuiven binnen de vele commissies en Raadsvergaderingen? Voor mij is dat de daadwerkelijke rol die je als volksvertegenwoordiger kunt invullen. En die bevestiging krijg je vooral tijdens onze vele mooie en interessante werkbezoeken. Een klap geven op een wijziging binnen een bestemmingsplan hoort bij je werk en is zeker van belang. Maar het echte gesprek met inwoners en bedrijven geeft de ultieme voldoening.

– Wauw, je kan niet gaan schrokken tijdens zo een afspraak, maar wat een heerlijkheid.

Afgelopen week was ik met mijn collega’s van de VVD op bezoek bij Westland Kaas in Huizen. Na een warm welkom door Henriette Westland, Corporate Communications Manager en Henny Westland, CEO, was daar de ruimte voor onze wederzijdse kennismaking. Een race tegen de klok om de afspraak te halen, maar wat een mooie ervaring. Wat een bijzonder mooi gesprek met o.a. de directeur Henny Westland. Een heus familiebedrijf, al tachtig jaar. Mark Rutte reikte haar de Familiebedrijven Award uit. Een directeur uit de derde generatie. Aan het hoofd van een internationaal bedrijf, met een product wat iedereen smaakt. Een bedrijf met een missie, met een stip op de horizon, met een duidelijke visie over kwaliteit en duurzaamheid. De presentatie van Henriette bracht de geschiedenis van het bedrijf goed in beeld. Een bedrijf in Huizen, waar ik als Volksvertegenwoordiger mijn werk doe. Wat kunnen we voor elkaar betekenen? Wat maakt dat we allen trots zijn op Huizen? We beleefden ook een primeur. We werden getrakteerd op de eerste boerenkaas voor de supermarkten. Wauw, je kan niet gaan schrokken tijdens zo een afspraak, maar wat een heerlijkheid. Vanuit mijn, zoals de wet zegt, nevenfunctie als organisatieadviseur kreeg ik ook mooie informatie. Het gezegde ‘aan iemands lippen hangen’, was hier geheel op zijn plaats. Hoe maak je het willen zijn van een modern en innovatief bedrijf waar? Hoe blijf je een aantrekkelijke werkgever. Ik werd op mijn wenken bediend.

IMG_4341

De ouderwetse bel, met het koord, in de hal was mij bij binnenkomst zeker opgevallen. Tegen het eind van het gesprek hoorde ik van haar functie. Wanneer je als werknemer een boodschap hebt voor de andere collega’s, iets bijzonders hebt meegemaakt of gewoon een idee hebt, dan mag je de bel gebruiken. Alle collega’s lopen dan naar de hal om te luisteren naar wat je te vertellen hebt. Volgens zeggen een goed en regelmatig gebruik. Als HRM specialist kreeg ik hier absoluut een warm gevoel bij. Dat lukt echt alleen maar op een veilige en vertrouwde werkplek. Chapeau! Volksvertegenwoordiger, ok, toch een roeping. Deze en andere afspraken zorgen ervoor dat je in het hart van je dorp het verschil kunt maken. Dat je naar elkaar luistert en je elkaar vooral weet te vinden.

Warme groet Annemarie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *