Onlosmakelijk verbonden, zo is het!

Het betreft het rangordenen van functies naar niveau en zwaarte. Ontelbare keren sprak ik zo een zin uit. Ja, lekker abstract. Wat zegt ze? Daarna blijft het vaak muisstil. Voor Corona in de zaal, tijdens Corona op de Skype. In de hoop op enige interactie, komt dan mijn tweede zin: het algemeen bepalende beeld van de functie bepaalt de rangorde binnen de waardering van alle functies. Je raadt het al. Ik ben op dat moment echt iedereen kwijt. Een goed bedoelde anekdote helpt allang niet meer. Ergens in de verte hoor ik: we zien wel.

‘Hé joehoe: ik werk mij het snot voor de neus. Mijn expert rol is onmisbaar!’

De functiebeschrijvingen zijn veelal opgebouwd met een grote betrokkenheid van medewerkers. Intensief en aansprekend. Klankbordgroepen en interviews worden ingezet. Goed bezig. Na vereende krachten ontstaat een gedragen functie. Ja joh, dit is em. Top! Herkenbaar!

Daarna volgt dan die voor medewerkers veelal ongrijpbare technische exercitie. Een systeem, wie heeft het ooit bedacht, waardeert alle functies in samenhang naar een bepaalde (schaal) niveau. Een ver van je bed show. Waar eerst medewerkers nog nauw betrokken waren, ziet het systeem alleen nog maar een stuk papier. Geen lach, geen traan. Slechts feitelijkheden in wat een functie kan en mag. Het meest lastig uitlegbare gedeelte in het proces. ‘Hé joehoe: ik werk mij het snot voor de neus. Mijn expert rol is onmisbaar!’ Hou maar op: het systeem doet daar nix mee. Het gaat dus niet over jou, over jouw betrokkenheid, jouw loyaliteit en gedrevenheid. Althans op dat moment! Lekker dan: nee het systeem bepaalt aan de hand van functies de logische loonopbouw in de organisatie. Daar komt ie weer: na niveau en zwaarte van alle noodzakelijke en geselecteerde functiebeschrijvingen. Ondertussen in de chat: sorry, internetverbinding slecht, haak af.

Diep in ons hart weten we wel dat we in die rangorde niet allemaal de functiewaardering van directeur toebedeeld krijgen. Maar ja, dan toch….het blijft een tikkeltje ongrijpbaar. Daar houden we niet zo van. Je wilt immers zo graag laten weten wat jouw functie voor betekenis heeft.

Na die muisstille periode vertel ik dan ook: wat we zeker weten is dat die functie van directeur niets en niets kan, zonder al die andere belangrijke functies. Een schakel van onlosmakelijk verbonden taken en verantwoordelijkheden maken de organisatie. Zorgen voor de doelstelling en het beoogde resultaat. Verpakt in een set van logische functies. Uiteindelijk lever jij persoonlijk een bijdrage aan een van die functies. Pas als je die taken in een logische samenhang blijft zien, zie je de logica van de functiewaardering, op dat “koude” stukje papier. De functie.

Tot slot, althans als ik jullie nog op lijn heb.  Kwinkslagen en dijenkletsers blijven wat uit, helaas. Je zet dus met een beschrijving- en waarderingsproces een structuur neer. Een kader, als je wilt.

Daarbinnen werk je samen aan cultuur, leren en ontwikkelen, mobiliteit, strategische personeelsplanning, loopbaanafspraken en meer. Maar bovenal aan plezier in je werk. Onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo is het.

Warme groet Annemarie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *