Betekenisvol, dat is wat je bent!

Alle functies in een organisatie doen er toe. Ik val maar gelijk met de deur in huis. Ze zijn als een schakelketting aan elkaar verbonden. Je zou dus best kunnen stellen dat als er een schakel afbreekt of te weinig aandacht krijgt, de doelstelling, maar ook het welbevinden van mensen in het geding komt.

Op al die functies werken binnen die ketting mensen. Jouw collega’s. Zij verrichten op ieder gewenst niveau taken. Zijn verantwoordelijk voor hun deel, binnen het grotere geheel. De functie van de directeur is dus binnen die schakel net zo belangrijk als alle ondersteunende functies. En alle functies daartussen. Je hebt elkaar nodig.

Toch hebben we gek genoeg voor elkaar gekregen dat de persoonlijke betekenisgeving meer gevoeld wordt binnen de zogenaamde hogere functies.
Aanzien, opleiding, salarisschaal en positie veroorzaken veelal dat beeld en gevoel. Een gegroeide historische situatie.

Ik breek graag in deze blog een lans voor de vele functies, die niet in het (hiërarchische) organigram voorkomen. Ben trouwens fan van organigrammen. Maar dat even terzijde.

Scherp het maar wat aan: als jij vandaag niet komt, dan zullen we jouw inbreng direct missen!

De afgelopen jaren heb ik tal van interviews gehouden met functiehouders. Een representatieve dwarsdoorsnede binnen heel veel verschillende organisaties. Altijd als onderdeel van een uiteindelijk organisatieadvies op allerhande vraagstukken. Ik was en blijf altijd vet onder de indruk van het werk wat verricht wordt in juist ook de ondersteuning. De spinnen in het web. Tegelijkertijd merk je dat deze medewerkers zich wat wegcijferen, veelal minder happy zijn en zich onterecht wat achtergesteld zien. Dat rijmt zich geenszins met mijn metafoor van de schakelketting.

Beeldvorming is hardnekkig en kan onbewust een wissel trekken op het gevoel van persoonlijke betekenisgeving en Happinez binnen het werk. Deze constatering werkt averechts op een positieve cultuur. Een cultuur die de betekenisgeving op alle functieniveaus omarmt en dat ook dagelijks uitstraalt.

Een positie en een schaalniveau is niet de enige leidraad tot succes binnen een organisatie. Juist de verbinding van alle noodzakelijke werkzaamheden maakt de organisatie. Vervolgens zou iedere medewerker, op ieder gewenst niveau, zich betekenisvol moeten voelen. Scherp het maar wat aan: als jij vandaag niet komt, dan zullen we jouw inbreng direct missen! Je bent belangrijk binnen onze schakel.

Vele goeroes, veelal met een eigen you tube kanaal, zijn mijn blog al voor gegaan. De manier waarop je met elkaar werkt, naar elkaar kijkt en elkaar respecteert, blijft een veel besproken onderwerp. Het slipt voortdurend weg. Eilanddenken en hang naar verkokering blijven regelmatig hardnekkig de kop opsteken. Ik ben een ervaringsdeskundige, geen wetenschapper. Echter, ik ben ervan overtuigd dat mijn constatering en die van de wetenschapper elkaar op dit onderdeel vanzelf op een kruispunt tegenkomen.

Misschien vind je de metafoor van de schakelketting wat te simplistisch gesteld.  Werkgeluk wordt door vele variabelen beïnvloed. Toch zou je met elkaar een poging kunnen wagen, de ketting wat op te poetsen en de losgeraakte eindjes wat te verstevigen. Als ie uit elkaar dondert, dan kost het reparatiewerk aanzienlijk veel energie en tijd. Jouw en mijn functie doen er beiden toe. Iedere dag opnieuw. Straal het gewoon uit! Ieder mens wil linksom of rechtsom het gevoel hebben dat ie ertoe doet. Een bijdrage levert aan het bestaansrecht van de organisatie.

Warme groet Annemarie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *