Onzekerheid is een talent!

 Dat klinkt wel stellig. Laten we het iets nuanceren. Maar niet teveel. Onzekerheid kun je ook zien als een talent. Lees maar. 

Er is geen mens die de hele dag binnen zijn job optimaal zeker van zichzelf is. Ik ook niet. Hemel nee! Ik zorg er al jaren voor dat ik mooie mensen om mij heen heb staan, die mij aanvullen en ook helpen waar nodig. Heerlijk. Tuurlijk, dat is een proces. Jaren terug zei ik ook weleens ja tegen een opdracht, waar ik spoorslags daarna wiebelig en onzeker van werd. Dat voelt K……Als ik nu twijfel, zeg ik: prima, maar wel met extra expertise om mij heen. Dan komt het voor de bakker! Je kennie alles. 

Onzekerheid wordt niet zelden als incompetent ervaren. Dat kan voor medewerkers (niveau doet er niet toe) binnen teams tot een groot gevoel van onveiligheid leiden. Het omzeilen van die onzekerheid veroorzaakt, in het slechtste geval, veel stress en verzuim. Je loopt immers voortdurend op je tenen. Het je beter voordoen dan dat je op dat moment kunt waarmaken, slurpt energie. Dat ga je niet volhouden. Je verkommert. En waarom dan, vraag ik mij af? Bovendien gaat de ontwikkeling in organisaties, met name ook de digitale, zo ongelooflijk snel. Gun jezelf zo nu en dan een periode van leren. En geef het gewoon aan. Leidinggevenden zullen dat zeker weten te omarmen. Zij krijgen daardoor een veel meer realistisch beeld van de leerbaarheid binnen het team en haalbare ontwikkelingen. Het met elkaar om de hete brij heen draaien, helpt niemand. En al helemaal jezelf niet. 

Teams gaan regelmatig met elkaar de hei op. Prachtige programma’s, lekkere lunches. Aansprekende voorgangers, die zelfverzekerd weten hoe het werkt bij jullie. Hoe het beter kan. Hoe weten ze dat toch allemaal hè? We kennen die dagen wel. Maar er is gek genoeg bijna nooit een teamlid die onder het soep slurpen zegt: ik voel mij onzeker. Wie wil mij helpen?

Stel dat je dat zou doen (afgezien van dat soep slurpen dan), dan breek je zeker weten een lans voor heel veel van je collega’s. Hoe mooi zou jullie nieuwe team slogan zijn: onzekerheid is een talent! 

Teamontwikkeling begint bij alle teamleden zelf. Zelden met het inpeperen van ingewikkelde visies of opgelegde pandoeren. 
Het met je billen bloot gaan, zal een positieve inktvlek werking veroorzaken. Het zal op een natuurlijke manier zorgen voor persoonlijke ontwikkeling en zal het team uiteindelijk laten floreren. Maar ook bijdrage aan geborgenheid en waardering naar elkaar. Wie zich kwetsbaar durft op te stellen, komt uiteindelijk als winnaar uit de bus. 

Wie helpt mij vandaag en wie kan ik helpen? Dat is een talent en vergroot jouw zelfvertrouwen en werkgeluk. Daar heb je zo een teamdag en ook die soep (valt toch heel vaak tegen) niet voor nodig. 

Warme groet 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *