Geen LuckyTV moment!

Althans niet volgens mij. Ik luisterde 1e Kerstdag naar de Kersttoespraak van de Koning. Stiekem hoop je op een nieuw LuckyTV moment, waar we heel kinderachtig weer om kunnen schateren. Waar al stotterend de zinnen en thema’s over elkaar heen struikelen. Beetje galgenhumor in deze vreemde wereld. Maar wat mij betreft bleef dat geheel uit en gaf ik de toespraak na afloop een dikke voldoende. Ik vond het aansprekend en met precies de juiste toonzetting. 

“Broodnodig is het om jonge en talentvolle mensen, op alle niveaus, binnen te halen.”

Natuurlijk gaat na die toespraak de energieprijs niet omlaag of heeft de Koning plots een beter plan dan Remkes over de stikstof problematiek. Ook trok hij niet heel royaal zijn portefeuille om de allerarmsten een hart onder de riem te steken. Deze traditie levert geen concrete oplossingen, helaas. De afsluiting had eigenlijk moeten zijn: en gaat over tot de orde van de dag. Ik begreep in dat kader overigens dat we dit jaar een record aan ingediende moties hadden. Een vertraging in de werkende politiek, met een roep om alleen maar aandacht voor eigen belangen. Zeker niet gericht op samen. Niet op het zoeken naar verbinding. En wees eerlijk: de Koning zal ook weleens knarsetandend naar het wankele, bureaucratische en vaak onbegrijpelijke beleid vanuit Den Haag kijken. 

In mijn eigen woorden bleef mij een onderwerp in de toespraak sterk bij. Dat was de aandacht voor de jongere generatie, het omarmen van jong talent en het vertrouwen wat we daarin moeten hebben. 

Uiteindelijk is het aan hen om alle misstappen op vele maatschappelijke en economische terreinen weer duurzaam te corrigeren. 

Dat we naar hen moeten luisteren, maar dat we hen ook moeten helpen, daar zij het nu nog niet helemaal alleen kunnen. Dat begreep ik en dat sprak mij aan. 

Ik vertaalde deze boodschap direct ook naar het werken in organisaties. Mijn vakgebied. Broodnodig is het om jonge en talentvolle mensen, op alle niveaus, binnen te halen. Zij kunnen een vastgeroeste cultuur en ouderwetse werkwijze uit het slob halen. Zij barsten van de energie en zijn digitaal hun tijd ver vooruit. Vergeet niet dat deze ontwikkeling razendsnel gaat. 

Als ik samenwerk met zo een talentvolle jonge collega, is het alleen maar genieten van de ontwapenende werkwijze en ideeën. Leerzaam ook. En ja, op sommige vlakken kunnen ze het nog niet helemaal alleen. Maar wat een mooie wisselwerking is dat! Als ik afzwaai, eens komt de dag, dan staan zij aan het roer, vol zelfvertrouwen. Niet alleen in organisaties, maar ook in ons mooie landje. Geef ze daarom alle ruimte, luister vooral naar hun visie en wees een goede mentor! 

Een mooi 2023 gewenst. Houd moed en laten we met z’n allen onze schouders eronder zetten. Time will tell. 

Warme groet 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *