Toen er een koffieplantje door mijn brievenbus viel!

Dat wist ik dus pas, toen ik het doosje opende. Geen idee, er viel wat aarde op de tafel en mijn nieuwsgierigheid wakkerde aan. Daar lag het plantje, omringd door een “welkom terug van vakantie kaartje” van Leeuwendaal en een voorstel boekje door het plantje zelf. Kijk nou, wat schattig, was mijn eerste reactie. Ik moest direct denken aan de sprekende Vijgenboom in een prachtig boek van Elif Shafak. Aanrader! 

Onder de koffie, ja, ik hou daarvan, las ik het stappenplan tot verzorging. Jee, dat had nog wel wat voeten in die…aarde. De eerste twee weken viel het mee, maar daarna toch wat acties om te komen tot groei en bloei en uiteindelijk als resultaat de koffiebonen. Een heus meerjarenplan dus! 

Mijn liefde voor metaforisch denken en werken deed direct haar intrede. Dat is een beetje hysterisch aan mij verbonden. Hoe vaak werk je niet in organisaties met eenzelfde meerjarenplan. In het begin is de gewenste ontwikkeling en verandering helder en is het enthousiasme groot. Maar na verloop van de tijd zal je creatief, moedig, volhardend, gedreven en vooral zichtbaar moeten blijven om tot gewenste groei en bloei te komen. Het lijkt vergezocht, maar ik zag echt overeenkomsten met de verzorging van dit plantje. 

Het koffieplantje, zelf aan het woord, vertelde dat over drie jaar de bloemen kwamen, althans als het plantje een paar keer verpot werd en de nodige aandacht kreeg. Dat is gek genoeg ook wel een beetje de gemiddelde tijdspanne in organisaties. Een veranderproces heeft tijd nodig om te beklijven en synergie waarneembaar te laten zijn. 

Ok dan, ik ga de uitdaging aan, bedacht ik mij. Die bonen zullen er komen. Net zo goed als ik dat vol overgave blijf doen voor organisaties. Ik zal eens kijken of ik deze door mijzelf uitgeroepen metafoor eens in een aansprekende presentatie kan verwerken. Titel: het koffieplantje aan het woord. Nu al zin in. 

Ervaring leert toch dat dat meer zal aanspreken dan alleen wollige stappenplannen met een lastig jargon. Bewustwording verhogend wellicht. We gaan het zien. Ik hou jullie op de hoogte. 

Dank voor dit mooie gebaar! Ik hou ervan. 

Warme groet Annemarie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *